Följ med i dansen


~Bakom kulisserna~

*Spoilervarning*

Skrevs: 2021-02

Jag föredrar att skriva längre berättelser, men kan tycka att det är skönt att ge mig på noveller mellan varven. Dels ger det mig möjlighet att utforska nya områden, genrer jag normalt inte skriver i, plus att det kan vara en möjlighet att berätta om en sidokaraktär från ett längre projekt. Det är även tillfredställande att få avsluta en berättelse, och det går ju så klart fortade att avsluta en novell än en roman.

Novelltävlingar har för mig varit ett sätt att uppnå dessa punkter. Jag har annars svårt att tycka att det är roligt att skriva en novell, eftersom jag hellre vill sväva ut och berätta mer. Men tävlingar med ett specifikt tema gör att jag tvingas (inte i negativ mening) berätta kort. Plus att det kan vara skönt att jobba mot en deadline.

När jag i övergången 2019-2020 började skriva mer ordnat, var novelltävlingar ett sätt att få igång mig och min kreativitet. Den första tävlingen jag gav mig i kast med ordnades av Darkness Publishing. Min novell antogs inte, men bidraget mynnade så småningom ut i romanen Operation Mendel.

Ett år senare hade samma förlag en ny tävling på temat nordiska väsen i kombination med steampunk eller grimdark. Jag hade producerat några stemapunk light-berättelser och tänkte att genren borde vara given för mig. Den nya novellen skulle kunna fungera som en tidsmässig brygga mellan evighetsprojektet Benny & Cilla och den publicerade Operation Nikolaus.

Något jag insett är att mina steampunkiga berättelser oftast har steampunken som en del av miljön och estetiken än att vara en del av handlingen. Jag började därför fundera över om jag kunde kombinera tävlingens två genrer. En grimdark-berättelse i en steampunk-miljö.

Som en av de två huvudpersonerna plockade jag ett troll som skymtar förbi i Operation Nikolaus, och gjorde honom här till en ung och naiv nyutexaminerad polis. Den andra huvudpersonen blev en något äldre kollega, som står med ena foten på andra sidan lagen, dessutom son till förbrytarduon i Benny & Cilla.

I Operation Nikolaus nämns alla väsen som kom in i vår värld för trettio år sedan. Den nya novellen fick därför utspela sig något år efter det, innan dessa väsen anslöt till det ondskefulla Imperiet och när de var förpassade till getton i storstäderna.

Även om jag gillade konceptet och förarbetet fick jag kämpa med att ta mig igenom novellen. Det brukar dock kunna vara någonting positivt. Med alla de noveller jag hittills hade fått antagna hade jag haft just en negativ känsla och väldigt lite förhoppning om att det skulle gå vägen. Det positiva var att jag för en gångs skull träffade hyfsat nära maxbegränsningen i längd med en novells första version, bara 604 tecken över 50 000.

Och det verkade som om den där negativa känslan även stämde denna gång. En månad efter deadline kom beskedet att min novell Följ med i dansen hade antagits av Darkness Publishing till antologin Mordiska väsen.


Sida 1: Startsidan