En sista strid

~Bakom kulisserna~

*Spoilervarning*

Skrevs: 2020-04, 2021-01 – 2021-06

Våren 2020 hakade jag på en skrivkurs som anordnades av Fuerte Förlag (som senare antog min novell Den svarta katten). Första kursbrevet och övningsuppgiften gick ut på att gestalta en känsla på maximalt en A4-sida. 

Jag skrev ihop en liten berättelse om en fantasy/medeltida kung som befinner sig i sitt tronrum, omgiven av alla döda medan fienden håller på att bräcka sig in genom dörren. Känslan jag valde var uppgivenhet och jag fick bra respons på texten. 

Eftersom jag gillade den här lilla texten funderade jag en del på om jag skulle kunna använda den i ett annat sammanhang framöver, infoga den som en del i en novell, eller kanske i en roman. Även om det inte framgick i övningsuppgiften hade jag medvetet placerat scenen i samma universum (Efter sista skymningen) som bland andra Under svart måne. 

I början på januari 2021 blev jag uppmärksam på att Drop A Story anordnade en novelltävling på temat fantasy med ett antal ord som man skulle associera till. Maxlängden var 1500 ord. Jag började laborera lite och funderade kring om jag skulle kunna använda den här övningsuppgiften och brodera ut den till en novell som mitt tävlingsbidrag. 

Jag fick ur mig en liten historia om en kung som försvarar sitt rike mot de ondskefulla angriparna. Kungen gör allt i sin makt för att lyckas, men (med tanke på scenen från övningsuppgiften) så går det kanske inte helt bra. För andra gången, efter Benny & Cilla, skickade jag ut novellen till testläsare. Jag fick in en del bra synpunkter, putsade upp novellen och skickade den till tävlingen. 

Min novell togs ut som ett av juryns tio bästa bidrag. Läsarna röstade sedan fram två vinnare ur dessa tio, men tyvärr fanns inte En sista strid med där. 

Efter att ha legat och mognat redigerade jag igenom min fantasyberättelse. Broderade ut scener och förlängde från 1 500 ord till ungefär 3 970 ord. Novellen fick sen gå via min skrivargrupp, med vilkas synpunkter jag genomförde en ny redigeringsvända. Målet den här gången var att skicka in En sista strid till Fantastiknovelltävlingen, där jag förra året fick ett hedersomnämnande med just Under svart måne. 

Jag ökade på längden ytterligare cirka 1 000 ord och fick till en bättre berättelse. I juni 2021 skickade jag in den till Fantastiknovelltävlingen. Det gick dock inte vägen där. Istället lade jag upp novellen på skrivarforumet Wattpad. 


Sida 1: Startsidan