Under svart måne


~Bakom kulisserna~

*Spoilervarning*

Skrevs: 2014-06 – 2014-08, 2020-08 – 2021-06

En gång i tiden trodde jag att min debutroman skulle bli en fantasy med titeln Skuggvargen & Oraklet. Arbetet med manuset hamnade dock lite i stå och jag fokuserade istället på andra projekt. Ett av dessa var en kortare, fristående berättelse om huvudpersonen från Skuggvargen & Oraklet, längdmässigt kanske som en kortroman.

Jag började spåna på handlingen och rörde mig åt en fantasy/skräckberättelse. Jag minns att jag såg en halvkass rysare/splatter på teve (som jag glömt namnet på), men som av någon anledning fick mig att faktiskt komma igång med skrivandet. Jag fick ihop ett hyfsat synopsis på en berättelse som jag kallade för Under svart måne, där jag skulle utforska varulvar/vargmän i en fantasyvärld.

Trots det var det ändå svårt att fokusera på just den här berättelsen. Jag fick ihop en prolog och två kapitel på ca 11 000 ord, innan jag körde fast. Istället redigerade jag novellen Vantskruvsmannen och skrev vidare på En natt i Logtown City. Min påbörjade kortroman kom inte längre där och då 2014.

Sisådär sex år senare började jag ägna min påbörjade kortroman en del uppmärksamhet. Jag hade hittat en del novelltävlingar som jag var sugen på att delta i, men kände inte att tiden räckte till att spotta ur mig någonting nytt. Då slog det mig att Under svart måne låg på 10 599 ord, vilket skulle utgöra ungefär en fjärdedel av den fullständiga berättelsen. Prologen stämplade in på 6 707 av dessa ord, lite i överkant om det inte skulle bli längre än en kortroman.

Den långa prologen utspelade sig tio år innan själva huvudhandlingen, och berättelsen i den var relativt komplett. Jag skulle kunna bryta ut prologen och göra en fristående novell av den. Målsättningen blev därför att göra just det, redigera upp prologen till en fullständig novell med fantasy/skräcktema och skicka in den till Fantastiknovelltävlingen.

Arbetet förflöt hyfsat bra och tog inte längre än en vecka. Prologen till kortromanen blev en egen fantasy/skräck-berättelse, en långnovell på 8 325 ord och skickades in till tävlingen. Och det gick faktiskt så pass bra i tävlingen att jag fick ett hedersomnämnande. Juryn bestod av tre personer, och jurymedlem Pia Lindestam kommenterade min novell så här:

”Djungelkrig i nattmörker och varulvar, det här är en spännande och rå historia och eftersom jag inte vet någonting om korrekt militärt agerande är allt lika trovärdigt och samtidigt exotiskt för mig.”

Hedersomnämnandet i tävlingen innebar dock inte någon publicering. Det vore ju ändå kul att göra något med den, tänkte jag. Jag kontaktade en förläggare som kunde tänka sig att titta på novellen, för att eventuellt ge ut den som e-novell. Jag gjorde en kort redigering, fick upp längden till 8 777 ord och skickade in den till förlaget. 

Därefter hände det inte så mycket, förutom ett ”kanske”. Under vårkanten 2021 körde jag novellen genom min skrivargrupp och fick en del bra kommentarer. Jag gjorde en ny redigering, fick upp längden till 9 695 ord och skickade den till ett nytt förlag, tillsammans med några andra av mina verk. 


Sida 1: Startsidan