Den svarta katten


~Bakom kulisserna~

*Spoilervarning*

Skrevs: 2020-01 – 2020-02

Vintern 2019/2020 letade jag novelltävlingar att delta i, som ett steg i att träna mitt skrivande och få igång min kreativitet. Jag hade fått ihop ett par berättelser i olika genrer till andra tävlingar, och min känsla var att den tredje novellen borde vara någonting övernaturlig/mystiskt/magiskt. Fuerte Förlag styrde upp en tävling på temat ”Karneval” och det passade rätt så bra med mina planer.

Temat förde tankarna till De dödas dag i Mexico, och den övernaturliga känsla som förknippas med den. Men om jag skulle passa in min novell i Mälarberättelser behövde den utspelas i Sverige. Alltså fick jag googla runt på karneval och lärde mig en del grejer på vägen: att karneval är en kristen (katolsk) högtid som infaller samtidigt som fastlagen, innan fastan inför påsken, att ursprunget troligtvis kommer från magiska riter i försök att betvinga de krafter som höll våren borta, och att karnevalen historiskt sett firades senare i Norden på grund av klimatet.

Det kändes rätt bra, tyckte jag. Här fanns det övernaturliga inslag att utgå ifrån. Precis som med mina andra noveller kunde jag här låta en bifigur från en roman få vara perspektivbärare, i det här fallet från min påbörjade skräckroman Färjkarlen.

Normalt sett brukar jag behöva en viss mängd förarbete och planering innan jag börjar skriva. Med den här novellen hade jag bara en vag uppfattning: någonting om en 40-50-åring som minns en period i sin ungdom, något om en förlorad familjemedlem, andar/gengångare och en svart katt.

Det var som om novellen bara rann ur mig. Jag lade ett antal timmar under en dag på den, stannade upp när jag behövde göra research, och vid dagens slut hade jag fått ihop 3 753 ord, bara så där, och manusets första utkast var färdigt. Redigeringsarbetet var även det en smal sak att få till, och någon vecka senare var Den svarta katten nere i 2 972 ord och jag kunde skicka in den till tävlingen.

Sen dröjde det innan beskedet kom från Fuerte Förlag. Jag skickade in novellen i början på februari, deadline var först någon gång i mars men förlängdes till maj. I början på augusti offentliggjorde de vinnarna. Och min novell var en av dessa.


Sida 1: Startsidan