Midsommar i Segeltuna


~Bakom kulisserna~

*Spoilervarning*

Skrevs: 2020-06

Miramir Förlag hade våren 2020 en intressant novelltävling till en antologi på temat ”Skräck i nordiska traditioner”. Av någon anledning hade jag ändå svårt att få till tankegångarna och förarbetet gick trögt. Det föll sig självklart att berättelsen borde hamna i samma ”universum” (Mälarberättelser) som Råttorna och Den svarta katten, men det krävdes att jag började läsa på om midsommar innan jag kunde lägga ett pussel och börja skriva berättelsen.

Som så många gånger förr började jag tidigt fundera över hur den här novellen skulle kunna knyta an till de andra berättelserna. I Råttorna förekommer poliskommissarie Carlgren i en biroll, och honom hämtade jag från min påbörjade roman Färjkarlen. Urban från Den svarta katten, förekommer även han i Färjkarlen. I Råttorna nämns det att huvudpersonen har en syster. Och då fick syster Petra helt enkelt ta plats som huvudperson i min nya novell. Här flyr hon ”stan” på grund av corona och en ex-pojkvän, och dras in i ett midsommarfirande där det övernaturliga är farligt närvarande.

Efter det inledande tankearbetet skrevs novellen mer eller mindre av sig självt. Det blev en liten paus på grund av tillökning i familjen, men ungefär tre veckor tog det från första till sista bokstav. Jag blev klar med fyra dagar kvar till deadline, och ägnade de återstående dagarna åt enklare redigeringar, mest för att komma ner i ordlängd.

Jag hade först ingen större förhoppning om att den här novellen skulle gå vidare, framför allt för att jag inte hade möjlighet att lägga ner den tid jag ville. Men det gick vägen ändå. Under tiden hann jag och Miramir Förlag komma överens om utgivning av min debutroman En natt i Logtown City, och i oktober kom beskedet att min novell Midsommar i Segeltuna hade antagits till antologin, min fjärde antagna novell.


Sida 1: Startsidan