Vantskruvsmannen


Under ytan i staden Turnbuckle pyr missnöjet, på den världsberömda vantskruvsfabriken har arbetarna fått nog: chefen måste röjas ur vägen.

Senaste inläggen:


    En del av: Ångverken
    Publicerad
    : 2015-11-01 (online, kapitel1.se)
    Omfång: Novell (6 969 ord)


    Få tag på novellen här

    Novellen går inte att läsa online då hemsidan kapitel1.se inte är vad den var då.


    ~Bakom kulisserna~

    *Spoilervarning*

    Skrevs: 2001-03, 2014-06 – 2014-07, 2015-03, 2015-10, 2020-07, 2023-09

    Åren 2000-2003 läste jag Teknikprogrammet på Westerlundska gymnasiet i Enköping. I en av kurserna jobbade vi med datorprogrammet AutoCAD, den miljö som skulle bli mitt främsta verktyg i mitt brödjobb som byggnadsingenjör. En av de första projektuppgifterna gick ut på att med skjutmått och skalstockar mäta upp en vantskruv, för att sedan rita upp den i 3D i CAD. Det här var en svår och krävande uppgift, och det kändes som att man bara hade vantskruvar i skallen i flera veckor.

    Samtidigt hade vi uppsatsskrivning i Engelska A. Jag hade först svårt att hitta ett bra uppslag, men så kom det till mig: vad heter vantskruv på engelska? Sagt och gjort, fram med ett lexikon. Och så föddes The Evil Turnbuckleman.

    Mitt livs första och enda uppsats i engelska blev en något märklig blandning av skräck och fars, med en alternativ historieskrivning, där karaktärer hette sådant som Fighting in the Bushes of India, men kallades för FBI … Uppsatsens huvudperson arbetar, under slavliknande förhållanden, på en fabrik där man tillverkar vantskruvar. De anställda har fått nog, och bestämmer sig för att ta livet av chefen. Några år senare börjar de hemsökas av denne, det vill säga Den onda vantskruvsmannen. Historien räckte till Godkänt i betyg.

    Någon gång under sommaren 2014 plockade jag fram mina 3,5 handskrivna A4-sidor, och funderade på om jag inte skulle göra något med berättelsen som en del i att öva upp mitt skrivande. Jag började med en enkel översättning, men kunde inte låta bli att brodera ut texten. Några fler redigeringsomgångar följde där jag fokuserade på gestaltning och att tona ner (men fortfarande behålla) absurditeterna, varpå längden ökade till 7 000 ord. I november 2015 pytsade jag upp novellen på hemsidan kapitel1.se.

    2020 hade kapitel1.se lagts ner/gjorts om och Vantskruvsmannen hittade istället hem på min författarhemsida en kort period, oklart om den genererade mer än en handfull läsningar. Framåt sommaren började jag fundera på om jag skulle ge mig på att återigen redigera min gamla uppsats. Jag hade skrivit steampunknovellen Benny & Cilla och tänkt mig den i ungefär samma värld som Vantskruvsmannen, samt att jag lagt in en referens till uppsatsen i min kortroman Revisorn på Ulceris. Min uppsats förtjänade ett bättre öde, så jag gav mig i kast med att redigera den ännu en gång.

    Jag tyckte att det blev en rätt okej redigeringsomgång. Vantskruvsmannen fick lite steampunkvibbar och jag fixade upp en del som skavde, samtidigt som ytterligare en novell (Operation Nikolaus) skrevs in i samma ”värld”. I början på augusti skickade jag novellen till ett förlag med förhoppningen om att få den utgiven hos dem.

    Det blev ingen publicering i magasinet, och åren gick. September 2023 började jag fundera över Fantastiknovelltävlingen, där min novell Under svart måne fick ett hedersomnämnande tre år tidigare. Jag redigerade igenom Vantskruvsmannen på nytt och skickade in till tävlingen samma dag som deadline. Men den gick inte vidare där heller.