Operation Nikolaus


~Bakom kulisserna~

*Spoilervarning*

Skrevs: 2020-07

Jag hade skrivit upp novelltävlingen till Nohiding Förlags antologi Jul igen (tema jul + fantasy) på listan över tävlingar som jag skulle försöka delta i. Dock kom det annat i vägen: flytt till nytt hus, barn, påbörjat redigeringsarbete av En natt i Logtown City, någon annan novelltävling som drog ut på tiden, och så vidare.

Samtidigt pysslade jag lite med en omarbetning av min gamla skoluppsats Vantskruvsmannen, efter att den legat på is några år. Jag hade i novellen Benny & Cilla halkat in på steampunk, en ny genre för mig, och började redigera Vantskruvsmannen åt samma håll. Under tiden började jag även fundera på den här julnovell-tävlingen. Det var inget djuplodande tankearbete, men sådant där förarbete: tänk om? kanske? i fall?

Deadline för tävlingen var på en lördag, och jag skulle vara bortrest på fiskeresa från fredag till söndag. På måndagen föll en massa bitar på plats och under kvällen brainstormade jag fram story och synopsis. Därefter skrev jag klart novellen över tre kvällar, och skickade in den till tävlingen runt kl. 01:00 på natten mot fredagen.

Resultatet blev en ny novell i min steampunkvärld, Ångverken. Om Vantskruvsmannen utspelade sig runt år 1900, Benny & Cilla 20-30 år senare, så kom Operation Nikolaus att hamna i en ospecificerad tid, kanske någonstans 60-80-tal.

Och det var tur att jag tog tag i det här och fick fram Operation Nikolaus. I slutet på augusti kom nämligen beskedet att Nohiding Förlag hade antagit den till sin antologi. Min andra novellpublicering således, och den släpptes i november 2020.


Sida 1: Startsidan