Morfars grind


~Bakom kulisserna~

*Spoilervarning*

Skrevs: 2021-02 – 2021-03

Jag tycker det är intressant att fundera över hur lite som krävs för att kreativiteten kommer igång. Ibland ett ord, ibland en känsla, en nyhetssida eller en bild. Utifrån det triggas fantasin och spinner på som av sig själv. Precis det skedde när Miramir Förlag och Whip Media anordnade en tävling på temat Bortom grinden, med en bild på en gammal grind i ett skogsparti (titta på omslaget på förra sidan).

Jag började genast fundera i banorna att jag skulle ha en ung pojke som huvudperson och att han stötte på grinden när han var ute och lekte. Tanken var att det skulle finnas något farligt och mystiskt på andra sidan den där grinden och att pojken inte skulle inse allvaret på grund av sin fantasi.

Genren på tävlingen var mystik, även om jag kom att dras åt skräckhållet. Det borde göra att novellen på något vis skulle hänga ihop med övriga berättelser från Mälarberättelser:

*Poliskommissarie Carlgren från en påbörjad skräckroman fick en biroll i novellen Råttorna.
*Birollen Urban från samma skräckroman fick huvudrollen i novellen Den svarta katten.
*Jeff Börjesson, huvudpersonen i Råttorna, har en syster som blev huvudperson i Midsommar i Segeltuna.
*I Bortom grinden-novellen läser huvudpersonens pappa en bok av samma Jeff Börjesson.

Det har väl kanske inte så mycket med upplevelsen av novellen att göra, men det här med att bygga universum ligger mig varmt om hjärtat.

Efter en del funderande och laborerande tog jag tag i skrivprocessen ungefär samtidigt som jag gick på pappaledighet med två veckor kvar till deadline. Jag fick verkligen leta för att hitta de där luckorna i vardagen, men det gick och jag hann till och med köra novellen hos några testläsare. På sista dagen skickade jag in mitt bidrag till tävlingen.

Och det gick faktiskt vägen. Nästan tre månader efter deadline kom beskedet att Morfars grind kom med i antologin Bortom grinden. Mixologi ska det nog vara förresten, då den även innehåller bilder och poesi utöver noveller.


Sida 1: Startsidan