Råttorna


~Bakom kulisserna~

*Spoilervarning*

Skrevs: 2020-02 – 2020-04, 2021-10

Senast jag deltog i tidningen Skrivas återkommande novelltävling var under 2014 (Tre år och elva dagar samt En slät kopp kaffe). Sisådär fem, sex år senare var det dags för nya försök.

Temat den här gången var ”Skrivande” och maxlängden 4000 tecken. Det är en längd som jag tidigare inte känt mig helt bekväm med, jag behöver ofta lite längre tid på mig. Därför var det rätt lätt att (återigen) prioritera bort den här tävlingen.

I februari 2020 var jag hemma och vabade. Jag hade inte så mycket bättre för mig när vi låg i soffan och tittade på tecknat på teven, än att läsa böcker eller försöka prestera något kreativt. Jag rotade fram den här tävlingen för Skriva och tänkte om jag ändå inte skulle ge den ett försök i alla fall.

Jag spånade fritt på det givna temat, vilket resulterade i en novell om en författare som inser att det han skriver på skärmen även sker i verkligheten. Från idé till inskickat tävlingsbidrag tog det inte mer än 24 timmar.

Det blev ingenting av novellen Råttorna. Det vill säga: jag kom inte in på topp-3 i tävlingen. Men jag började spåna vidare och funderade i banorna novellsamling/episodisk roman. Ett antal berättelser som utspelades i ett och samma flerbostadshus under en natt, där lägenhetsinnehavarna råkar ut för diverse övernaturliga saker efter ett blixtnedslag. Råttorna skulle då vara en av dessa noveller.

Kort därpå hittade jag en ny novelltävling, anordnad av Joelsgårdens förlag på temat ”Det var inte jag”. Snabbnovellen Råttorna passade rätt så bra på det temat, även om den behövde redigeras något. När jag satte igång med arbetet var det tre veckor kvar till deadline. Begränsningen i tävlingen låg på max 18 000 tecken, jämfört med Råttorna som landade på 3 916. Jag jobbade in i det sista, och på deadline-day skickade jag in min novell Råttorna, nu uppe i 17 978 tecken eller 3 019 ord.

Knappt två veckor senare kom beskedet från Joelsgårdens förlag: min novell Råttorna var ett av vinnarbidragen! Jag skulle för första gången få en skönlitterär berättelse publicerad av ett förlag! Det var en lagom surrealistisk känsla.

I september 2020 blev novellen Råttorna således min debut som publicerad författare. 

Ett år senare var jag fri att göra vad jag ville med min debutnovell. Så jag redigerade igenom den en vända och förlängde den med ca 30%, till något som kändes som en bättre version. Den lade jag upp på Wattpad för användare där att läsa fritt. 


Sida 1: Startsidan