Efter att ha brutit upp med pojkvännen lämnar Petra storstan för att fira midsommar i lugn och ro på landet hemma hos mormor. Ett idylliskt midsommarfirande med spelmän och röda lador, men även en kväll då farliga krafter vakar i skuggorna.
En del av: Mälarberättelser
Publiceringar: 2021-06-24 (tryckt, antologin Traditioner Miramir Förlag), 2021-08-28 (online, Fantastikbokklubben), 2023-07-10 (podcast, Eternal Night Horror Stories), 2024-03-15 (e-bok, Belvida Bell Förlag)
Omfång: Novell (6 264 ord i antologi, online och podcast, 6 588 ord i e-bok)
Uppläsare: Andreas Berninge
Antologin finns på Goodreads, och novellen finns här.
Få tag på novellen här
E-bok: Storytel, Bookbeat, Nextory, Bokus
Podcast: Eternal Night Horror Stories
Online: Fantastikbokklubben
Tryckt bok (antologin): Fantastikbokklubben, Ginza, Bokus
~Bakom kulisserna~
*Spoilervarning*
Skrevs: 2020-06, 2024-03
Miramir Förlag hade våren 2020 en intressant novelltävling till en antologi på temat ”Skräck i nordiska traditioner”. Av någon anledning hade jag ändå svårt att få till tankegångarna och förarbetet gick trögt. Det föll sig självklart att berättelsen borde hamna i samma ”universum” (Mälarberättelser) som Råttorna och Den svarta katten, men det krävdes att jag började läsa på om midsommar innan jag kunde lägga ett pussel och börja skriva berättelsen.
Som så många gånger förr började jag tidigt fundera över hur den här novellen skulle kunna knyta an till de andra berättelserna. I Råttorna förekommer poliskommissarie Carlgren i en biroll, och honom hämtade jag från min påbörjade roman Färjkarlen. Urban från Den svarta katten, förekommer även han i Färjkarlen. I Råttorna nämns det att huvudpersonen har en syster. Och då fick syster Petra helt enkelt ta plats som huvudperson i min nya novell. Här flyr hon ”stan” på grund av corona och en ex-pojkvän, och dras in i ett midsommarfirande där det övernaturliga är farligt närvarande.
Efter det inledande tankearbetet skrevs novellen mer eller mindre av sig självt. Det blev en liten paus på grund av tillökning i familjen, men ungefär tre veckor tog det från första till sista bokstav. Jag blev klar med fyra dagar kvar till deadline, och ägnade de återstående dagarna åt enklare redigeringar, mest för att komma ner i ordlängd.
Jag hade först ingen större förhoppning om att den här novellen skulle gå vidare, framför allt för att jag inte hade haft möjlighet att lägga ner den tid jag ville på den. Men det gick vägen ändå. Under tiden hann jag och Miramir Förlag komma överens om utgivning av min debutroman En natt i Logtown City, och i oktober kom beskedet att min novell Midsommar i Segeltuna hade antagits till deras antologi, min fjärde antagna novell.
Antologin Traditioner släpptes i juni 2021, och som en del av marknadsföringen kom novellen även att hamna på Fantastikbokklubbens hemsida ett par månader senare. Ett och ett halt år senare skickade jag in ett gäng noveller till podcasten Eternal Night Horror Stories. Förutom Midssomar i Segeltuna kom Ett konstverk, En riktig skithåla och Varor till grevinnan att läsas upp där.
I början på 2024 sökte Belvida Bell Förlag efter noveller att publicera digitalt, och det fanns inget krav på att novellerna inte skulle vara nyskrivna. Jag skickade in Midsommar i Segeltuna tillsammans med En riktig skithåla, Följ med i dansen och En sista strid och alla fyra blev utgivna som e-noveller. Jag passade även på att redigera upp novellen, framför allt för att få till en bättre början och slut, och ökade längden med några procent.